Grotere regenwaterput verplicht bij renovatie

Regenwaterput

 

Wat houdt dit dan in?

Op dit moment moet er bij nieuwbouw en heropbouw een regenwaterput van minstens 5.000 liter worden geïnstalleerd ongeacht de oppervlakte van het dak. 

De nieuwe hemelwaterverordening die vanaf oktober 2023 ingaat, verplicht dat er voor daken van meer dan 80m² een regenwaterput van minstens 7.500 liter dient gestoken te worden en voor daken van meer dan 120m² één van minstens 10.000 liter.

Voor wie is de nieuwe regelgeving?

De nieuwe regelgeving geldt niet enkel voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor wie grote verbouwingswerken of werken aan de afval- en regenwatervoorzieningen uitvoert.

Regenwaterput in beton of kunststof?

Betonnen regenwaterputten zijn gemiddeld goedkoper dan kunststoffen, maar daar tegenover staat dan wel dan kunststof waterputten gekend zijn om hun duurzaamheid en zijn ze gemakkelijker te plaatsen.

Wenst u meer info over regenwaterputten in kunststof en de daarbij horende filters, buizen etc. aarzel dan niet om ons te contacteren via info@thoen.be.

Waarom zou ik een regenwaterput steken?

Een regenwaterput kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals het spoelen van het toilet, de wasmachine, het sproeien van de tuin en het wassen van de wagen. Door regenwater te gebruiken voor deze toepassingen kan er heel wat leidingwater bespaard worden. Het gebruik van regenwater is bovendien milieuvriendelijker en goedkoper dan het gebruik van leidingwater.

Bij de keuze van een regenwaterput is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de woning en het waterverbruik. Bij een gezin van vier personen wordt doorgaans een regenwaterput van minstens 10.000 liter aangeraden. Zo kan het regenwater voldoende opgeslagen worden en is er altijd voldoende water beschikbaar.